Home » Blog » Weg met de handleiding!

Weg met de handleiding!

Een handleiding is zo’n ding die je vertelt hoe je nieuwe aanschaf werkt. Vaak dikke boeken met allerhande illustraties, veel waarschuwingen en ingewikkelde indexen. Een echte vent pakt de handleiding pas als hij er echt niet meer uitkomt, of als het apparaat al stuk is. Een handleiding zorgt ook voor veel irritatie; zelden is deze helemaal compleet, makkelijk leesbaar, compact of voldoende relevant.

Een dikke handleiding zegt wellicht ook iets over het product. Blijkbaar is het zo moeilijk om de werking van het product te begrijpen dat er een dik boek voor nodig is. Hier zit hem wat mij betreft de crux; heeft een goed product een uitgebreide uitleg nodig? Of; zou jouw product niet veel fijner in gebruik zijn als het gebruik zeer eenvoudig is? Trek de lijn voor het gemak nog even door; is de drempel voor gebruik niet lager wanneer er helemaal geen uitleg nodig is? Zou een product (en uiteraard dienst) niet beter verkopen wanneer het direct duidelijk is hoe het werkt en wat de voordelen zijn? Zouden gebruikers niet enthousiaster worden over een product of dienst wanneer het gebruik intuïtief duidelijk is?

Kijk bijvoorbeeld eens naar de iPhone, weleens iemand uitgebreid moeten uitleggen hoe hij werkt? Weleens iemand door ingewikkelde menustructuren heen moeten loodsen? Waar bestaat de marketing van de iPhone uit? Voor een groot deel bestaat deze uit de aanbevelingen van enthousiaste gebruikers. Een ander voorbeeld is de website; een website met een onduidelijke navigatie structuur, onduidelijk gestructureerde content, kortom eentje waarbij je continu na moet denken over de werking en moet zoeken naar relevante content verlaat men liever om op zoek te gaan naar en website met wat meer gebruikersgemak.

In webdesign noemen we dit usability; oftewel de “ability to use”. Dit is in webdesign (en iPhone en Android app ontwikkeling) de grootste uitdaging!

Hoe prettig, eenvoudig en intuïtief is jouw product in gebruik? Hoe makkelijk is de kennis over jouw dienst overdraagbaar aan collega’s, hoe graag maken de gebruikers gebruik van jouw cms, app, methodiek of model?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *