De toekomst van de gezondheidszorg

 

 

 

   

TOEKOMST VAN GEZONDHEIDSZORG

Technologische ontwikkelingen jagen twee meta-trends aan; decentralisatie en hyperpersonalisatie. Deze trends zullen de manier waarop de toekomst van de gezondheidszorg zich zal ontwikkelen fors beïnvloeden. Hoe precies weet niemand, maar belangrijk is te ontdekken welke dynamieken onvermijdelijk lijken. Tijdens deze lezing kunnen we op verschillende ontwikkelingen en de benodigde strategische keuzes ingaan:

Decentralisatie: door de opkomst van meetinstrumenten als gezondheids-apps, ‘smart wear’, goedkope en eenvoudig te bedienen ‘add-ons’ voor smartphones en DNA-analyse in drogisterijverpakking, zal een significant deel van het onderzoeks- en diagnoseveld zich verplaatsen van de professionele omgeving (huisarts/ziekenhuis) naar de persoonlijke omgeving van de ‘patiënt’. Continue terugkoppeling van slimme apps zorgt voor een groter gezondheidsbewustzijn (relatie tussen beweging, hartritme, bloeddruk, slaap, eetgewoonten, stressniveau), meer preventie en/of vroegtijdige herkenning van een ziekte.

Hyperpersonalisatie: kunstmatige intelligentie en DNA-sequentie leveren snelle en nauwkeurige diagnoses op. Slimme nanomedicatie zorgt voor nauwkeurige genezing met minder bijwerkingen. Regeneratieve geneeskunde, 3D- en 4D-printen, robotchirurgie en exoskeletten verminderen de impact van operaties en ondersteunen snellere en mobiele revalidatie. Technologie als Crispr-Cas en het kweken van organoïden openen een heel nieuw veld van mogelijkheden én ethische dilemma’s.

Cognificatie: In de (mantel)zorg nemen we verder afstand van ‘one size fits all’. Slimme domotica en real time levering van producten en diensten kunnen zorgen voor een op de persoon afgestemde leefsituatie. Wanneer een basistoelage gerealiseerd wordt, hebben meer mensen tijd voor het vervullen van zorgtaken. Ouderen kunnen daarbij steeds vaker een bijdrage leveren aan het voeden van algoritmen door data te vergelijken en beoordelen terwijl zij digitale (gezelschaps-)spellen spelen. Wanneer pensioenfondsen en andere oudedagsvoorzieningen transformeren van ‘sparen’ van geld naar investeren in en abonneren op toegang tot leefgemeenschappen zullen deze ontwikkelingen binnen handbereik komen.