Home » Blog » Innovatie-reactie

Innovatie-reactie

Innovatie boeit me mateloos. Niet alleen de exponentiële stappen die de huidige technologische ontwikkeling met zich meebrengt, maar vooral de reactie op innovatie van ons Homo sapiens vind ik buitengewoon interessant. Na wat jaren observatie ben ik grofweg vier soorten reacties tegengekomen bij (radicale) innovatie.
De eerste reactie op innovatie is vaak:  “Dat kan niet”. “Een encyclopedie laten schrijven door iedereen die dat maar wil, dat kan niet.” (Wikipedia) “Een besturingssysteem bouwen door de code open te gooien voor alle ontwikkelaars kan niet”. (Linux) “Taxi’s laten rijden zonder centrale, eigen auto’s en chauffeurs in dienst, dat kan onmogelijk”. (Uber) “Een grote hotelconcurrent bouwen zonder stenen te bezitten en heel veel personeel in dienst te hebben is niet mogelijk!” (Airbnb)
De tweede: “Dat is niet eerlijk!” Heel veel mensen kiezen voor die rare app waarmee zomaar iedereen anderen kan vervoeren van A naar B. Veel efficiënter en met minder kosten want ze hebben geen centrale en grote overhead. “Ja, maar dat is niet eerlijk!”
En dan de derde, uiteraard de “Dat mag niet!” “Hoho, dat mag zomaar niet. Zonder een vergunning in een auto rijden met een vreemde en daarvoor betaald worden! Wij zijn opgeleid om dat te doen en daardoor veel beter/veiliger en hebben daardoor een alleenrecht om mensen rond te rijden. Ook al moeten ze langer wachten dan afgesproken, stinkt mijn auto naar rook, ben ik onvriendelijk, telefoneer ik niet handsfree en had mijn auto 10.000 km geleden naar de garage gemoeten….”
De laatste reactie die je vaak tegenkomt vind ik toch wel een van de interessantste!: “Ja natuurlijk doen we dat zo, hou wil je dat anders doen, ik was een van de eerste die…..”
De volgende keer dat je jezelf ‘dat kan niet’ bij een innovatie of nieuw idee hoort zeggen, zou ik even nadenken over mijn business- en/of organisatiemodel.
p.s. Er is nog een reactie bij innovatieve veranderingen die ik vaak tegenkom, willekeurig tussen de fases door: “Ja dat werkt wel in die branche/die bedrijven/dat land/die organisaties, maar dat werkt echt niet bij ons hoor!