Home » Blog » Fijne vakantie?

Fijne vakantie?

Vakantietijd, het is wel een beetje dubbel. Voorafgaand aan de vakantie ben je druk met afronden van allerlei zaken, drukker dan normaal. Ik heb gelezen dat er mensen zijn die ziek worden in hun vakantie. Doordat ze altijd heel druk zijn, vervolgens nog drukker worden omdat ze een paar weken vakantie voor de boeg hebben en ineens helemaal niets meer doen. Het lichaam gaat protesteren en de geest begrijpt die plotselinge overgang niet goed.

Zelf probeer ik de laatste jaren wat meer rust in te bouwen. De overgang naar de vakantie is dan minder groot. Die overgang is voor een gezin met kinderen wat minder duidelijk in mijn beleving. Wanneer de schoolvakanties beginnen gaat het tempo in huize Ros flink naar beneden. Met een puberzoon is dat al heel vroeg in het vakantieseizoen, maar wanneer onze jongste ook vakantie heeft gaat het helemaal een stuk makkelijker. Ik ervaar dit als een ideale tijd om het gezin meer aandacht te geven en toch veel werk te doen. ‘S morgens rustig aan opstarten en wanneer het mooi weer is en de agenda het toestaat een dagje naar het water met elkaar. Doordat meer mensen om me heen vrij hebben, word ik minder gestoord en kan daardoor efficiënter werken. Gebruik ik deze situatie dan als compensatie voor die avonden dat ik weer ‘iets’ te doen heb voor de zaak of een andere activiteit? Ik weet het niet, maar ik geniet wel van de vrijheid. Tegen de tijd dat de ‘echte’ vakantie is aangebroken kan ik dan heerlijk ontspannen op vakantie. Ik kan dan veel aandacht aan het gezin (incluis mezelf), de mooie omgeving, het lekkere eten maar vooral aan de combinatie van deze zaken schenken.

Eigenlijk ben ik minder van vakantie naar vakantie gaan leven. Door vaker de tijd te nemen bewust na te denken over het werk en minder aan het werk, ontstaat er ruimte om snelle vorderingen te maken wanneer iets gedaan moet worden. Voorheen was ik vooral druk met druk zijn, dat opgejaagde gevoel dat je krijgt wanneer er veel werk op je wacht of je simpelweg geen overzicht hebt.

Mag ik je wat tips geven voor een ontspannen vakantiegevoel, ook als je niet op vakantie gaat?

  1. Loslaten: Laat je to-do list, je inbox en je telefoon los, die zaken wachten wel even en ga je toch niet vergeten. Probeer eens 5 minuten echt stil te zijn en observeer je gedachten, maar doe er niets mee. Oplossingen hebben de neiging te komen als er ruimte voor ze is. Als het bevalt kan je deze stilte gerust uitbreiden naar 10 minuten of zelfs een heel kwartier voor jezelf ;-).
  2. Wees baas over je eigen agenda: Laat anderen jouw tempo niet bepalen doordat zij hun prioriteiten aan je proberen op te leggen.
  3. Zeg eens wat vaker nee: We storen elkaar de hele dag met ‘urgente’ zaken. Zijn deze dingen echt urgent of het gevolg van een gebrekkige planning van je collega. Elkaar helpen is goed, maar niet op een manier dat jij zelf vast loopt. Gun een ander zijn of haar eigen probleem zo af en toe.
  4. Lees dit boekje over slimmer werken van Anja Wassenaar.
  5. Kijk op deze website van Herman Kopinga voor nog meer tips om veel meer te doen in minder tijd.
  6. Lees The four hour workweek van Thimoty Ferris.
  7. Wees eens een hele dag tevreden met alles wat je doet en tegenkomt (mag best vaker).

Fijne vakantie!