Home » Blog » Exclusief? Liever inclusief!

Exclusief? Liever inclusief!

Vroegah was alles dat exclusief was sjieker, beter en duurder. Ik geloof dat we in een tijd leven waarin inclusief beter is dan exclusief. Kijk maar eens naar informatie; iedereen die denkt dat er nog zoiets bestaat als exclusiviteit op informatie slaat de plank in de ontwikkelingen mis. Informatie is beschikbaar; overal, 24 uur per dag en toegankelijk voor iedereen. Probeer hier niet tegenin te gaan en energie te verliezen in een achterhoede gevecht, steek je energie liever in het aanbrengen van context om die informatie heen. Mensen zullen je zien als een hulpbron in plaats van een chagrijn.

Exclusiviteit op rechten? Sopa, Pipa, Buma, Brein, ze gedragen zich als poortwachters in een tijd dat de poort allang geen deuren meer heeft. Natuurlijk zijn er artiesten die tegen downloaden zijn, maar het introduceren van een nieuwe single aan een zo groot mogelijk publiek is nog nooit zo goedkoop en snel geweest. Niet alleen de lusten, ook de “lasten”. Leg maar eens aan een beginnende muzikant uit waarom zijn muziek niet maximaal gedistribueerd zou moeten kunnen worden zodat men zijn talent kan ontdekken.

Exclusief service? Jullie weten hoe ik daarover denk; service hoort altijd inclusief te zijn. In een eerder blog schreef ik over Service als de nieuwe marketing, maar ik  denk weleens; “Service is de nieuwe sales!”. Kijk naar de officiële Apple stores, de medewerkers krijgen geen sales trainingen maar servicetrainingen. Men probeert je niet iets te verkopen maar je echt verder te helpen. Ondertussen ‘doen’ deze service medewerkers ca 700.000 dollar pp per jaar… Nee dan liever inclusief service!

Vandaar dat ik graag een lans wil breken voor “inclusiviteit!”! Een inclusief product (of dienst) doet alles wat je nodig hebt, en dat heb je ook meteen door want gebruiksvriendelijkheid is inclusief! Een inclusieve dienst is inclusief aandacht, service en btw 😉 . Een inclusieve relatie is inclusief vertrouwen, aandacht en liefde. Houden we dan helemaal geen opties meer over? Natuurlijk wel! Want als je in staat bent om inclusief te leven en te leveren ben je heel persoonlijk en durft men alles te vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *