Home » Blog » 2012 en alles is waar

2012 en alles is waar

Overgang
2012 is onderdeel van de transitie waar we inzitten. Zeker tijdens een transitie zijn vaak meerdere zaken tegelijk relevant die op het eerste gezicht het tegenovergestelde lijken te vertegenwoordigen. De truc is volgens mij om niet te polariseren maar te evolueren, de wereld kán niet in een keer veranderen. Een aantal zaken waar ik het vaak over heb gehad of ben tegengekomen in 2012 en die meerdere waarheden bevatten (zoals zo vaak in het leven 😉 ):

“Delen is het nieuwe hebben, waardoor geven het nieuwe krijgen is”
In onze open source wereld gaat dit steeds vaker op. Zorg er dan wel voor dat je iets te delen en te geven hebt dat van waarde is. Dat die waarde opgebouwd is met ‘oude’ economische modellen maakt niets uit, zolang het maar van waarde is. Niet alleen kennis is de moeite van het delen waard. Gebouwen, vaardigheden, gereedschap, vervoer, ja zelfs geld! Oh ja: verwar datgene dat jij leuk vindt of voor waar hebt aangenomen niet meteen met waardevolle kennis, ook als mensen er geen geld voor betalen kunnen ze beslissingen nemen op basis van jouw inzichten.

“Waarde toevoegen komt eerst”
In deze wereld waarin winst maken tot een heilig doel verheven is, vergeten bedrijven nog wel eens dat het in eerste instantie gaat om de waarde die ze toevoegen. Enfin; we zien wat daarmee aan het gebeuren is (excel management, alles voor de aandeelhouderswaarde, obscene beloning, etc), dit lost zichzelf voor een groot deel wel op, afhankelijk van de urgentie. Wat mij dit jaar is opgevallen, is dat wanneer ik het heb over delen van zaken en waarde toevoegen, een aantal mensen denkt dat dit synoniem voor gratis is. Nee, ook in de nieuwe werkelijkheid moeten we met zijn allen de rekeningen kunnen betalen voor de boodschappen…

“Alles gaat altijd om geld”
Hier lijkt het inderdaad wel op, zeker als we de partijprogramma’s van de grote partijen moeten geloven. En er zijn zeker voldoende ondernemers, managers en CXO’s die denken te geloven dat het hier alléén maar om draait. Maar laten we eerlijk zijn, de echt waardevolle zaken in het leven zijn toch juist niet in geld uit te drukken? Ook in een bedrijf kan de winst toch niet de enige resultaat zijn waar we op sturen? Ook in je werk tellen zaken als tevredenheid, geluk en liefde. Uit talloze onderzoeken blijkt dat de meeste professionals juist níet gemotiveerd raken door meer geld, maar door ontwikkeling, innovatie, liefde voor het vak en het redden van de wereld!

“Alles wordt duurder”
In een werkelijkheid waarin we alles proberen te waarderen met geld lijkt dit misschien waar. Maar als we wat beter kijken zien we dat veel zaken juist beter bereikbaar worden. Communicatie: bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, weet je wat zo’n ding 15 jaar geleden kostte? Informatie: vrij beschikbaar, we hoeven geen dure encyclopedieën te kopen, Wikipedia is tenslotte gratis en nog betrouwbaarder ook! Vliegen: voor € 50,- heen en weer naar Barcelona… Educatie: leert je kind niet genoeg op school? Over bijna alle onderwerpen is er relevante content en vaak zelfs een video op YouTube te vinden (is nog leuker dan zo’n saai boek ook). Computers, posters, banners, logo’s, websites, auto’s, notarissen, marktplaats, muziek, films, ja zelfs je accountant moet er aan geloven!

“De wereld redden én verdienen”
Subsidies zijn niet de oplossing voor alles, en niet iedereen die geld verdient doet dit alleen voor zichzelf. Er zijn voldoende initiatieven die laten zien dat geld verdienen én de wereld een stukje mooier, beter of gezonder maken heel goed samen kunnen gaan. Social entrepreneurship zorgt in veel delen van de wereld voor duurzame oplossingen. Coca Cola die de slingshot gaat distribueren in landen waar geen schoon water is (en ja, het is belachelijk dat er landen zijn waar je makkelijker aan een flesje cola komt dan aan schoon water). Bedrijven die verdienen aan duurzame oplossingen voor licht, energie, afvalverwerking, etc etc. Ik denk dat het na maatschappelijk betrokken ondernemen tijd is voor maatschappelijk relevant ondernemen. Als iets relevant is, is het toch per definitie duurzaam?

Weet je wat ik denk? Dat er in 2013 voor een aantal van ons nog steeds een crisis aan de gang is en dat voor een ander deel de transitie naar een betere, transparante en relevantere wereld is begonnen. En ze hebben beiden gelijk….

Happy transition!